Het rapport Krachtig en Robuust van &vdLaar heeft een doorbraak geforceerd in onze Bestuurlijke toekomst. Zo mag je het in de ogen van de PvdA zeker stellen. Ongeveer een jaar geleden was het niet denkbaar dat Oostzaan zijn zelfstandigheid zou opgeven (behalve dan bij een paar gemeenteraadsleden). Nu, een jaar later zijn we toe aan de vraag: Met Wie gaan we fuseren?

De keuze bestaat, platgeslagen, heel overzichtelijk uit 2 mogelijkheden. Een fusie met 4 andere gemeenten of aansluiten bij een grotere buurgemeente. Oftewel in een ander frame: Samen opgaan in een blauwgroen landelijke gemeente of worden ingelijfd door De Grote Stad. Het advies van de BAR, zowel als van het college en ook dat van &vdLaar wijst in de richting van de eerste optie. Die optie, WOL++, verdient het dan ook om als eerste verkent te worden.

Bij de aanbieding van het rapport van de Burger Advies Raad en ook bij de insprekers vorige week werd, door diverse sprekers, de nadruk gelegd op de wens om niet te veranderen. Dat alles bij hetzelfde zou blijven. Daarom hebben deze mensen gekozen voor de optie WOL++, het groenblauwe walhalla. Maar als we inzoomen op de WOL++ variant en daar geeft &vdLaar ook  winstwaarschuwingen voor af, dan zien we dat het niet allemaal zo rooskleurig ligt. Een fusie met 5 partijen is een ingewikkeld proces. Het inrichten van een organisatie ten behoeve van 90.000 inwoners kost een jaar of 3 volgens &vdLaar en in die periode moet de winkel wel open blijven. Waar halen we, in de huidige arbeidsmarkt, die extra ambtenaren vandaan?

Alle faciliteiten, voorzieningen en resources moeten worden verdeeld, samengevoegd, verplaatst of gesloten: Het Gemeentehuis, de gemeentewerf, zwembaden, sporthallen, belbussen, theaters, enz, enz. Dat gaat ongetwijfeld zijn effect hebben op ons.  Als minimus inter pares zitten wij zoals iemand het laatst uit drukte “aan het laatste mem”. (als kleinste partner staan we achter in de rij)

Natuurlijk weten wij als PvdA ook wel dat de overname of lichte herindeling met een grote gemeente ingrijpend is, maar de onderhandelingen zijn wel een stuk overzichtelijker. Minder partijen aan tafel en ja ook minder onderhandelbare zaken. Dit leid wel tot een kortere transitieperiode dus kunnen we eerder genieten van de positieve effecten. (Robuuster en Stabieler)

Gezien de adviezen van BAR en college over sentimenten en stabiliteit van de veiligheidsregio, ligt wat de Partij van de Arbeid betreft een mogelijke fusie met Zaanstad, na verkenning WOL++, het meest voor de hand. Wij denken dat dat voor onze achterban de beste resultaten oplevert en dat is door onze leden bevestigt tijdens de ledenvergadering van 25 maart. Hierbij sprak een ruime meerderheid zich uit voor deze optie.

“Onze achterban heeft niet altijd een auto om even naar het gemeentehuis in Edam te rijden, maar is binnen 15 minuten met de bus op het Zaanse gemeentehuis”

“Veel oostzaners verdienen hun brood in Zaanstad, gaan er naar school, het ziekenhuis, het zwembad, winkelen of UIT” ,waren wat opmerkingen.

Voor de optie Zaanstad pleit dat het op dit moment, en ook na het onderzoek betreffende WOL++, het de enige optie is die kans maakt om voor de komende verkiezingen tot een resultaat kan leiden. Verkiezingen zijn een democratiscsh goed, maar de ervaring leert dat wanneer in alle deelnemende gemeenten er nieuwe mensen zitten, die ook hun tijd willen nemen om een en ander goed te doorgronden en eventueel aanvullende onderzoeken te vragen. De tijd die hiermee verloren gaat moet dan worden gefinancierd door de dienstverlening te verlagen en de woonlasten te verhogen.

Een ander belangrijk punt vanuit de BAR en ook de insprekers is het lokale DNA, de identiteit van het dorp. Die identiteit is niet afhankelijk van waar het gemeentehuis staat of de burgemeester woont. Die identiteit wordt gevormd door alle vrijwilligers die in alle stichtingen, verenigingen en clubs hun best doen het sociale cement van het dorp te zijn en te blijven, daar gaat geen fusie iets aan veranderen.

Dus samenvattend: wij ondersteunen de verkenning van de WOL++ variant conform het initiatief voorstel maar spreken uit dat Zaanstad voor ons een goed alternatief is en moge het afwegingskader daar in de doorslag geven.