Buffelen

Buffelen

Het is een maand of acht geleden dat ik weer ben aangetreden als wethouder voor Oostzaan. Hoogste tijd wat meer te vertellen over mijn ervaringen in het lokaal bestuur en de dorpspolitiek. En dat dan wel op een wat meer geordende manier dan via Twitter of Facebook, waar ik regelmatig mijn mening geeft over van alles en nog wat.

Mijn bedoeling is om dat regelmatig op deze plek, het Oostzaanse hoekje op de website van de afdeling PvdA Zaanstreek te doen. Een column lijkt me de beste vorm. Daarin kun je van alles kwijt. Ik kan verslag doen van waar ik mee bezig ben, anekdotes vertellen of opiniƫrende beschouwinkjes schrijven.

Ik ben onder de indruk van wat ik allemaal ben tegengekomen to nu toe. Tijdens mijn eerdere periode als wethouder tussen 2003 en 2013 heb ik veel meegemaakt en gedaan. Het waren veelbewogen tijden, waarover later meer. Maar nu leven we in een andere tijd waarin voor de gemeente enorm veel aan de orde is en we alle zeilen moeten bijzetten om alle taken te kunnen uitvoeren. De reeks crises waar de wereld mee te kampen heeft wil ik hier nu niet opsommen maar die kennen ook hun weerslag in de gemeente. Ook kun je spreken van een onaangenaam maatschappelijk klimaat.

Daarnaast hebben de decentralisaties  van taken naar de gemeente een enorme impact op de werkdruk en de almaar toenemende regeldichtheid maakt het werk steeds complexer.

Buffelen

Niet alleen Oostzaan, maar veel gemeenten piepen en kraken in hun voegen en kunnen niet altijd leveren wat ze zouden willen. Daarbij helpt het niet dat het Rijk onvoldoende middelen ter beschikking stelt en er ook sprake is van een personeelstekort. Waar gewerkt wordt worden fouten gemaakt, maar onder deze omstandigheden is het risico daarop wel gegroeid.

Waar ben je aan begonnen op je oude dag, vraag je je misschien af. Goede vraag (hoor je dan tegenwoordig te zeggen na zo ongeveer elke vraag die gesteld wordt). We wilden het niet meemaken dat de PvdA niet langer zou deelnemen aan de verkiezingen en daarna aan de Oostzaanse democratie. Dus heb ik mij nog een keer beschikbaar gesteld en hebben we een sociaal-democratisch team kunnen vormen en een links programma kunnen opstellen. En we wonnen! Vervolgens resulteerden de coalitieonderhandelingen met de VVD tot een resultaat waar ik me graag voor inzet.

Voor een kleine gemeente waarvan het voortbestaan onder druk staat is een stabiel en betrouwbaar bestuur van groot belang. Ik ben wat dat betreft optimistisch over samenwerking in het college, met de raad en ook met Wormerland, onze Siamese tweelingbroeders en zusters. Dat is wel eens anders geweest. Daardoor kunnen we ons beter richten op het overeind houden van onze zelfstandigheid en het zo goed mogelijk uitvoeren van onze taken voor de burgers. En dat is buffelen voor de raadsleden, de collegeleden en de ambtenaren. Gelukkig is de motivatie er en groeien we naar meer kwaliteit en goede resultaten.

Eelco Taams

31 januari 2023